Berlin – Checkpoint Charlie og restene av Berlinmuren

 

Checkpoint Charlie (= Kontrollpunkt C) var en grenseovergang mellom den amerikanske sonen og den russiske sonen i Berlin mellom 1945 og 1990 som har blitt satt opp igjen som et minnesmerke over alle de tragiske skjebnene fra da byen var delt i 2. Den ligger i krysset Friedrichstrasse og Zimmerstrasse og er et av Berlins mest besøkte turistpunkt.

Rett over veien fra Checkpoint Charlie finner man Checkpoint Charlie – The Black Box, en utstilling hvor man kan lese litt om murens historie, om fluktforsøk som både lyktes og ikke lyktes, samt om litt av historien om hvordan det skjærte seg mellom seierherrene etter 2. Verdenskrig. Man kan også se restene av muren som til stor jubel fra begge sider ble revet i 1989 og inngangsprisen er EUR 5 for voksne.

Rett over veien (riktignok i en annen retning) for Checkpoint Charlie ligger også Asisi Panorama Berlin, en fantastisk rotunda hvor kunstneren Yadegar Asisi beskriver scener fra et delt Berlin fra 80-tallet i en fantastisk utstilling kalt «Die Mauer) . Veldig gripende og naturtro, så absolutt å anbefale. Det koster EUR 10 for voksne å komme inn, men kjøper man en kombibillett til denne og til Black Box, koster billetten EUR 12,50.

Etter digg pubmat på Murphy’s pub rett over veien (selvfølgelig), dro vi på vårt siste besøk i området, Mauer Museum Haus an Checkpoint Charlie (The Wall Museum), beliggende (gjett tre ganger….) rett over veien for Checkpoint Charlie. Vi startet likeså godt i gift-shop’en, som var særdeles velassortert og hvor man kan kjøpe seg steiner fra Berlinmuren i ulike størrelser. Her kan man også få kjøpt billetter til selve museet og de koster for voksne EUR 14,50. Skal man imidlertid besøke mange steder i Berlin, lønner det seg å undersøke prisene for såkalte turistkort, som feks «Welcome to Berlin»-kortet.

Men, tilbake til The Wall museum. Her kan man lese om historiske hendelser både under verdenskrigen (som feks Raoul Wallenberg, som hjalp mange jøder å flykte) og i løpet av «den kalde krigen» frem til muren ble revet i 1989. Man kan lese om desperasjonen hos folk, om hvordan mange kastet seg ut fra høye bygninger eller forsøkte å ta seg over piggtrådgjerder med kuler flyvende rundt seg i forsøk på å flykte. Det er ganske sterkt å lese om flere av historiene som endte enten med døden eller med å bli fanget og som man senere aldri hørte noe mer fra. Men, mange klarte heldigvis å flykte og museet har utstillinger av ulike smuglerbiler, diverse flyveanretninger og til og med en varmluftsballong som med helle ble brukt til å flykte over til vesten. Man kan også se bildet av ulike tunneler som ble gravd mellom Øst- og Vest-Berlin og som fungerte som fluktruter. I det hele tatt et utrolig interessant og ikke minst historisk viktig museum.

Der det er mange turister strømmer også lommetyver og småsvindlere til, så pass på lommebok og veske og hold dere unna alt av underskriftskampanjer og «donasjoner».

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg