Fra manuelle jobber til kattekafé (#EtArbeidsmarkedIEndring)

For 100 år siden var det gode tider for ufaglært arbeidskraft og man kunne man når som helst droppe ut av skolen hvis man var skolelei og  få hyre på en båt eller en sjauejobb med mulighet for å jobbe seg oppover. I dag, i tråd med teknologiens inntog på arbeidsmarkedet, er det ikke fullt så enkelt. Flere og flere såkalt manuelle jobber blir erstattet med automatikk og dette gjør at stadig flere faller utenfor arbeidsmarkedet rett og slett pga manglende etterspørsel.

Men, alt er ikke helsvart. Det finnes innovative sjeler der ute som er i stand til å se muligheter der andre feiler og dette har resultert i en rekke nye jobber og arbeidssteder som var totalt fraværende for bare få år siden. Her følger noen elsempler på dette:

Hundehotell

Hundehotell har riktignok eksistert i noen år, men tilbudet blir bare mer og mer avansert. Det er ikke lenger begrenset til kun en oppbevaringsplass for hunder, men kan også inkludere ekstratjenester som hundelufting, hundeparkering, spa, klipping samt utleie av område til fri lek uten bånd.  Man kan med andre ord være sikker på at «Fido» er i de beste hender hvis man skal ut og reise eller ha gjester en dag.

Personlig Trener (PT)

Personlig trening er i vinden som aldri før og er midt i blinken for travle menn og damer i sin beste alder som ønsker best  mulig resultat på minst mulig tid og trenger å bli pushet litt av en profesjonell trener utdannet i anatom, fysiologi, trening og ernæring. En personlig trener hjelper mennesker på alle nivåer med å lage og gjennomføre et treningsprogram.

Katte-café

Så har vi kommet til den mer bisarre utviklingen av nye arbeidsplasser, nemlig oppblomstringen av katte-caféer.  Konsepter går såvidt meg bekjent ut på å 1. Komme inn 2. Kjøpe kaffe 3. Se på katter leke 4. Klappe og kose med katter.  Slike caféer er nå å finne verden over, riktignok ikke i Norge enda, men i Japan derimot, spretter de opp som de berømte paddehattene.

Myr- og myggmuseum

Altså, nå er jeg i utgangspunktet mer en middels interessert i museum generelt, men jeg må innrømme at  Norsk Myrmuseum på Nordmøre, samt Norsk Myggmuseum på Lillestrøm nok aldri vil komme inn på min short-list over museer verdt å besøke. Med forbehold om en underholdningsverdi som har helt gått meg hus forbi (har jo ikke drevet noe research her..), så virker dette mer som verna bedrifter for å holde sysselsettingen i nærmiljøet oppe enn som reelle turistattraksjoner (ligger jo tross alt litt forventninger innbakt i ordet «attraksjon».

Surdeigshotell

Så har vi kommet over i kokko-seksjonen for min del, men absolutt kudos til opphavspersonene bak Oslo Surdeigshotell som har klart å lage en forretningsidé ut av å passe og kultivere andres deigklumper.

 

Så dere, det finnes absolutt håp der ute og der et vindu lukkes blir et annet åpnet. Her gjelder absolutt kun å «go with the flow», for evnen til omstilling kommer definitivt til å bli et suksesskriterium i fremtidens arbeidsmarked.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg