Glem 10.000 skritt om dagen – nå er det PAI som gjelder


I mange år har oppskriften på et lengre liv vært «10.000 skritt om dagen», noe som tilsvarer ca 8 km gange. Har man en aktiv jobb hvor man flyr mye rundt, klarer man å oppnå 10.000 skritt og vel så det  i løpet av en helt vanlig arbeidsdag. Er man imidlertid en kontorrotte som meg, bidrar 8 timer på jobb knappe 2.000 skritt, noe som betyr at man må ut og traske i godt over en time hver kveld for å få regnskapet til å gå opp. Relativt slitsomt og ganske tidkrevende med andre ord.

Stor var derfor gleden da jeg kom over denne forskningen fra NTNU, som introduserer begrepet PAI som et mål på optimal helsegevinst. PAI står for «Physical Activity Intelligence» og forskerne på NTNU hevder at gjennomsnittlig PAI på 100 per uke vil i teorien gi deg 8 ekstra leveår.

Så hvordan oppnå 100 PAI på en uke? Vel, her er det intensitet som gjelder og hver gang pulsen din øker under anstrengelse, samler du PAI-poeng. På ganske kort tid med høy intensitet er det mulig å samle like mye PAI-poeng som flere timers gange. Her er et par eksempler fra egen trening…

På ca 1 times gange ca 6km/t)  hvor kun ca 40 min var i sone 1 og de resterende ca 20 min lavere enn det, oppnådde jeg kun 3 skarve PAI-poeng.

På en joggetur på ca 1 time, derimot, som gikk kjempesakte, men hvor ca 30 min var i sone 5 grunnet endel bakker underveis, innkasserte jeg hele 66 PAI-poeng.

Med andre ord, trener har man 2-3 økter i uken med høy intensitet, kan man med god samvittighet innta sofaen de resterende dagene og fortsatt oppnå optimal helsegevinst, noe som passer meg utmerket.

Men husk, det viktigste er at man holder seg i aktivitet uansett intensitet og finner man en aktivitetsform man trives med, er det større sjanse for at aktiviteten opprettholdes. Happy training:)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg