Krosso-banen: Høyt hang vi…., men sure var vi ikke

Alle som har begynt å pushe 50 husker vel Fleksnes-episoden da Marve og Modern satt fast i en av vognene på Krossobanen – taubanen mellom Krosso og Gvepseborg utenfor Rjukan. Vår tur med banen var verken like komisk eller spennende, men det betyr overhodet ikke at det var noe å utsette på underholdningsfaktoren.

Krossobanen er (iflg egen hjemmeside) Norges eldste to-tausbane som fremdeles er i ordinær trafikk og ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro til en solhungrig Rjukan-befolkning slik at de kunne komme seg opp i sola på Hardangervidda. Den består av én blå vogn (blåbæret) og én rød vogn (Tyttebæret) som alternerer mellom de to stasjonene hvert 5. minutt.

Toppstasjonen, Gvepseborg, ligger 886 m.o.h og her kan man nyte en god (men noe dyr) lunsj eller en vaffel i Krosso Fjellstue, akkompagnert av spektakulær utsikt. Jeg og poden valgte oss hver vår burger med pommes frites + pepsi max og for dette betalte vi ca 500,-

Ønsker man derimot å ta med medbrakt mat, finnes det utsiktsplatåer med benker hvor man kan spise mens man skuer ut over bl.a. Vestfjorddalen, Gausdalen og (ikke minst) Gaustatoppen.

For de med lopper i blodet kan man også finne Rjukan Klatrepark på toppen, men da lopper var fraværende i vårt reisefølge, nøyde vi oss med én av de mange vandreturene i området og koste oss glugg med fantastisk utsikt i strålende solskinn.

Har man flere krefter igjen på slutten av dagen (noe vi ikke hadde), kan man velge å gå Ryes vei nedover fra topp- til bunnstasjon, en familievennlig tur på ca 4km, som slynger seg nedover åsen med noen innlagte utsiktspunkt og orkideer langs veien.

Av praktiske opplysninger kan nevnes at Krossobanen har en stor, gratis parkeringsplass og er i sommersesongen åpent mellom kl 9-20. Tur/retur-priser er 155 for voksne og 70 for barn og i begynnelsen av juli 2021, er det fortsatt Covid-19 restriksjoner, så husk å ta med munnbind, da dette er påbudt inne i taubanen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg