Valget i USA – tidenes antiklimaks

Valget i USA er endelig avklart og Joe Bidens seier markerer slutten på et fire år langt reality show med Donald Trump i hovedrollen. For hvem trenger TV-serier som West Wing eller House of Cards når virkeligheten til de grader overgår fantasien? Hver uke i Trump-verden har føltes som et år og jeg har ikke tall på antall ganger jeg har tenkt at “dette overlever han ikke politisk”, bare for å se at så godt som samtlige republikanere har “vendt det andre kinn” til og latt Trump “live to see another day”.

Så hvorfor har Trump og amerikansk politikk engasjert en hel verden? Jeg mener, jeg husker jo at jeg ikke hadde sansen for Bush Jr og at det var fantastisk at Obama ble den første fargede presidenten, men ingen andre enn Trump har fått meg til å sitte klistret til alt av nyhetssendinger på CNN, MSNBC, ABC, Washington Post, NY Times, Fox News, Breitbart, WarRoom og One America News (selv om de sistnevnte har måttet konsumeres i veldig små doser, da de har såpass høy konspirasjonsteorifaktor at jeg etter få minutter følte en intens trang til å røske av dem aluminiumsfoliehatten og be dem i beste Halvor Johansson-stil be dem om å “TA DEG SAMMEN”!!

Nuvel… så hva har så nummer 45 foretatt seg de siste nesten 4 årene – la oss ha en kavalkade – en aldri så liten “Trump – minutt for minutt på speed.”….

 • Nekter som første presidentkandidat å oppgi skattemeldingen sin (ugler i mosen, Donald…?)
 • Etter valget (hvor Hilary Clinton vant “the popular vote” med 3 mill stemmer”: Hevdet at 3-5 millioner stemmer var falske og at det egentlig var han som vant
 • Innsettelsen: Ble furten over at oppmøtet i National Mall ble estimert til å være 1/3 av oppmøtet til Obamas innsettelse og sendte daværende pressesekretær Sean Spicer (som jeg savner Melissa McCarthys Spicer-etterligning…) ut for å si at “the largest audience to ever witness an inaguration”, et utsagn han i et interview med Time i 2018 angret.
 • Fra å gå knallhardt ut og erklære at han skulle bygge en mur mot Mexico (hvor han visstnok ønsket å ha både vollgrav og alligatorer) som Mexico skulle betale for (noe Mexico nektet) så sendte han igjen ut Sean Spicer for å si at muren kunne finansieres ved 20% skatt på import fra Mexico (noe som forøvrig ikke ble noe av. Resultatet etter fire år: Ifølge BBC så var det pre-Trump 654 miles (1052 km) med mur, mens det nå er hele 669 miles (1076 km) med mur. Riktignok har det blitt reparert litt av og satt inn noen ekstra barrierer på den eksisterende muren, men med totalt 24 meter ny mur, så skjønner jeg hvorfor han ikke ropte så høyt om det i denne valgkampen.
 • Innførte “muslim travel ban”, som senere måtte trekkes tilbake
 • Sparket daværende FBI-sjef James Comey da han nektet å slippe pågående undersøkelser om Russlands innblanding i 2016-valget, noe som senere utløste Mueller-etterforskningen. Denne etterforskningen endte med en relativt knusende rapport som oppsummerte at den eneste grunnen til at Trump ikke ble tiltalt var at han var President. Trumps justisminister valgte å tolke dette som at Trump ikke hadde gjort noe galt..
 • Instruerte “United States Department of Agriculture” om å bruke termen “ekstremvær” fremfor “klimaendringer” og ga beskjed om at klimaendringer ikke lenger skulle være et prioritert område.
 • Startet sitt “fake news “-korstog mot amerikansk media og begrepet “alternative fakta” dukket opp
 • Anklager Obama (uten bevis) for avlytting
 • Krangler med Arnold Schwarzenegger over seertall på “The Apprentice”
 • Forsøkte å kvitte seg med “the Affordable Care Act”, men ble stemt ned av Senatet, med avgjørende stemme fra John McCain, noe som Trump aldri tilga
 • Forsøkte å overtale Ukrainas president til å komme med dritt om Joe Biden, noe som endte med en impeachment som vel ikke levner noe tvil om at Trump hadde gjort det han var tiltalt for, men som allikevel endte med frifinnelse. Enkelte kristne så dette som en handling fra Gud, mens det i grunnen bare var å telle opp antall republikanere i senatet for å konkludere med at han aldri ville blitt dømt. De som modig hadde stått frem med sine vitnemål mot presidenten ble effektivt fjernet fra sine posisjoner.
 • Hadde et forhold med en pornostjerne han senere betalte for å tie
 • Rundt 23.000 løgner i løpet av en presidentperiode – noe som definitivt er en rekord
 • Ville ikke fornekte høyreradikale og rasister (eks. ny-nazistene i Charlottesville, David Duke, Proud Boys).
 • Ville ikke fornekte QAnon, en høyreradikal gruppe som hevder at verden ledes av en mektig gruppe pedofile satanister som ønsker å underminere Donald Trump og at de driver med barneprostitusjon. Både Hilary Clinton, Obama, Tom Hanks og en rekke andre politikere og kjendiser skal visstnok være med på dette. Da Trump under presidentdebatten (den hvor han ikke oppførte seg som en muggen femåring) om han fornektet QAnon, hevdet han at han ikke visste noe om dem annet enn at de var pedofile og det likte han ikke. Det skremmende her er at denne bevegelsen nå begynner å forflytte seg ut av underverdenen og opp i dagslyset; både i Georgia og Colorado vant QAnon-sympatisører plasser til Representantenes Hus.
 • Gikk imot en samlet etterretningstjeneste og hevdet på en pressekonferanse i Finland at siden Putin hadde sagt han ikke hadde blandet seg borti 2016-valget, så hadde han ikke det. På samme sted hadde Trump og Putin et privat møte, hvor Trump valgte å sende bort sin notat-taker, slik at det ikke finnes dokumentasjon på hva de snakket om.
 • Gjort livet vanskeligere for kvinner som ønsker abort, fjernet støtte til “Planned Parenthood”,
 • Spydd ut hatefull retorikk, spesielt rettet mot kvinner
 • Påsto at han skulle omgi seg med de beste folkene, men aldri har en president hatt så stor gjennomtrekk av folk eller hatt så mange hårreisende bøker gitt ut av tidligere medarbeidere.
 • Hatt et alvorlig kjærlighetsforhold til Twitter, et forhold som nå har begynt å surne da Twitter (og for såvidt også Facebook og Youtube har bestemt seg for å merke alle løgnaktige innlegg som villedende, noe Donald synes er grovt urettferdig, spesielt siden denne sensureringen førte til at deres storslagne “October Surprise” (Hunter Bidens laptop – nok en røverhistorie uten et fnugg av bevis) ikke ble den bomben de forventet, men endte mer opp som en flau fis
 • Ikke så opptatt av maktfordelingsprinsipper

Dette er kun en brøkdel av hendelser og etter over 3 år hvor så godt som hver uke har inneholdt mer skandaløs opptreden enn Obamas hele presidentperiode (noen som husker helvetet Obama måtte gjennom da han troppet opp med khakifarget, noe som visstnok ikke er presidentakttig?), men republikanerne mer oppførte seg som gisler enn som folkevalgte og hvor all kritikk bare prellet av, kom Covid-19 (som flere av Trumps minions sto frem på TV og hevdet var den 19. Covid’en i rekken og måtte forklares at 19 sto for 2019, det året viruset ble oppdaget).

I perioden januar-mars var Covid-19 noe nytt og ukjent, og det er ikke fritt for at de fleste land undervurderte faren. Forskjellen mellom de fleste andre demokratiske land og USA, var jo at Trump med følge aldri lærte underveis. Etter månedsvis med nedtoning av faren, kalt pandemien en “democratic hoax”, nektet å ha på munnbind, insistert på å gjenåpne stater for tidlig, trakassert USAs fremste helseekspert på pandemier (Fauci), arrangert en superspreder-event som endte opp med en rekke smittetilfeller (inkl ham selv) samt hevdet at “nå er vi over det verste” når det daglig ble satt nye rekorder, virket det endelig som det amerikanske folket våknet opp (vi snakker 10.000 smittede og over 230.000 døde) og Trumps pandemi-troverdighet falt som en stein. I dag, den dagen presidentvalget ble avgjort, satte sågar USA ny rekord i antall nye smittede (over 130.000) og som en siste spiker i pandemi-håndterings-kisten, så kom det frem at Mark Meadows, Trumps Chief of Staff hadde testet positivt for Covid-19 og hadde forsøkt å instruere staben sin til ikke å røpe dette til mediene.

I lys av den lave tiltroen til Trumps evner til å få kontroll over pandemien, skulle man tro at presidentvalget 3. november ville bli en parademarsj for Joe Biden. Slik ble det imidlertid ikke. Over 70 millioner stemte på Trump og valget endte med en rysare av en annen verden som ikke ble avgjort før lørdag ettermiddag, 7. november. Årsakene til dette er nok flere. Trump har sin faste fanskare blant hvite høyreradikale, kristne evangelister (som av en eller annen obskur grunn tror at Trump er en del av Guds profetier og som er villige til å selge sjelen sin til djevelen i bytte mot forbud mot abort, flytting av ambassade til Jerusalem samt en rekke nye konservative dommere på alle nivåer), fattige som har fått litt mer i lønningsposen (og som forståelig nok ikke bryr seg om at statsgjelden har økt drastisk i en periode med god økonomi), men nytt av året var den sterke latinamerikanske støtten han fikk i Florida, forårsaket av en rekke folkemøter hvor han hadde merket Joe Biden som en sosialist som ønsket å innføre samme styresett som det en rekke av den latinamerikanske befolkningen hadde flyktet fra.

Men nå er det endelig over, for få timer siden ble Joe Biden utpekt til seierherre av alle, og Trump holdt en rørende concession speech og ønsket Joe lykke til på ferden. Det siste er selvfølgelig bare tull. Trump har furtet, rast, og løyet i flere døgn i strekk og Twitter har hatt hendene fulle med å merke alle løgnene som villedende/usanne. Snodig nok har strategien til Trump vært å forsøke å stoppe opptelling av stemmer i stater hvor han ledet, men for all del telle alle stemmer i  stater hvor Biden ledet, men hvor Trump tok innpå. Han og teamet hans har også et dusin søksmål på gang med alle mulige påstander. Når til slutt alle medier rykket ut og erklærte seier til Biden, varslet Trump at han nektet å gi seg før han stakk avgårde til golfbanen, som han har tilbrakt historisk mye tid på de siste årene.

Men, for den som trodde at nå blir det å vende tilbake til traurig tradisjonell amerikansk politikk, så har dere noe i vente. Trump har nemlig ymtet frempå at han kommer til å stille til valg på nytt om 4 år, så da er det bare å forberede seg på enda mer kaos i årene som kommer. Men, i kveld iallfall, skal jeg tillate å senke skuldrene en aldri så liten tanke og glede meg over valgresultatet.

 

 

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg